בדיקת ציסטוסקופיה

בחירת טיפול זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול בבריחת שתן!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

בדיקת ציסטוסקופיהבדיקת ציסטוסקופיה או ציסטוסקופיה אבחנתית, היא בדיקה המאפשרת לנו להסתכל לתוך שלפוחית השתן וצינורית השופכה. בדיקה זו מיועדת לאבחן הפרעות שונות ומחלות שונות במערכת המין ומערכת השתן.

בין היתר היא מסייעת באבחון גידולים ממאירים ושפירים, דלקות חוזרות בדרכי השתן, לבירור הופעת דם בשתן (המטוריה), צריבה בזמן מתן שתן ועוד. כמו כן, לא אחת הבדיקה מבוצעת כחלק ממכלול הבדיקות המבוצעות על מנת לברר את הגורמים לבריחת שתן בנשים ובגברים.

את הבדיקה מבצעים באמצעות מכשיר הנקרא ציסטוסקופ. מדובר במכשיר גמיש בעל מבנה צינורי המוחדר לתוך דרכי השתן דרך פתח השופכה. בתוך הציסטוסקופ עוברים סיבים אופטיים ועדשות מיוחדות המאפשרים לרופא המבצע את הבדיקה לקבל מידע ויזואלי בזמן אמת במהלך הבדיקה.

באמצעות הציסטוסקופ ניתן לסקור את צינורית השופכה ואת שלפוחית השתן, אך אם ישנו צורך לבצע פעולות נוספות, ניתן יהיה במהלך הבדיקה להחדיר לדרכי השתן של המטופל כלים רפואיים שונים. כך לדוגמה ניתן במהלך ציסטוסקופיה לבצע ביופסיה (דוגמית רקמה לבדיקת מעבדה), להסיר קרישי דם, להוציא אבנים מדרכי השתן ואפילו לכרות גידולים. אי לכך, הציסטוסקופיה יכולה להיות הליך דיאגנוסטי וטיפולי במקביל.

במהלך הבדיקה, יזרים הרופא נוזל סטרילי לתוך השלפוחית וימלא אותה, על מנת שיוכל למתוח את הדפנות של השלפוחית ולהתבונן בצורה איכותית בכל האזורים בדופן.

חתימה על טופס הסכמה

מאחר ומדובר בבדיקה פולשנית, לפני ביצוע הבדיקה, על הרופא להסביר למטופל על ההליך שהוא עתיד לעבור. בין היתר עליו להסביר לו על הסיכונים הכרוכים בבדיקה, על התועלת שבבדיקה, על האלטרנטיבות העומדות בפניו ועוד. לאחר מכן, על המטופל לחתום על טופס הסכמה כשבחתימתו הוא למעשה מצהיר שהבין את שנאמר לו וכי הוא מסכים מרצונו החופשי לעבור את הבדיקה.

באיזה סוג של הרדמה משתמשים במסגרת הבדיקה ציסטוסקופיה?

בדיקת ציסטוסקופיה מבוצעת כשהנבדק שוכב על גבו כשברוב המוחלט של המקרים היא מבוצעת בהרדמה מקומית בלבד, כך שהנבדק נשאר בהכרה מלאה לאורך כל הבדיקה. ההרדמה מבוצעת על ידי מריחה של חומר מאלחש הנקרא לידוקאין, שתפקידו למנוע כאבים או אי נוחות במהלך הבדיקה. את החומר מורחים בפתח הנרתיק בנשים ובקצה הפין בגברים, כלומר בפתח השופכה, דרכו מחדירים את הציסטוסקופ וההשפעה שלו מורגשת באופן מידי.

הבדיקה אורכת סך הכול דקות ספורות. עם זאת, כשמדובר בנבדק הסובל מחרדה, ניתן בהחלט לבצע את הבדיקה תחת טשטוש, בהרדמה אזורית (אפידורלית) ואפילו באמצעות הרדמה מלאה.

באילו תופעות לוואי כרוכה בדיקת ציסטוסקופיה?

אמנם בדיקת ציסטוסקופיה היא בדיקה פשוטה יחסית, אך בכל זאת, בדומה לכל הליך רפואי פולשני, גם היא טומנת בחובה מספר סיכונים שחשוב להכיר. תופעות הלוואי השכיחות ביותר של הבדיקה הן כאבים, צריבה, אי נוחות ותכיפות בהטלת שתן וכן ייתכן שזמן קצר לאחר הבדיקה, השתן יכיל עקבות של דם. ברוב המוחלט של המקרים אם תופעות אלו מתפתחות, הן חולפות מאליהן גם ללא טיפול תוך עשרים וארבע שעות לכל היותר.

סיבוכים אפשריים במהלך הבדיקה כוללים זיהום בדרכי המין או זיהום בדרכי השתן המלווה בדימום, צמרמורות וחום גבוה. סיבוכים נדירים מאוד כוללים היצרות של השופכה, עד כדי שיתעורר הצורך לתקן את הנזק בניתוח. כמו כן, במקרים חריגים בלבד עלול להיווצר קריש דם בעל נפח גדול שעשוי לחסום את השופכה ולמנוע מהמטופל לתת שתן.

ברוב המקרים הבדיקה עוברת ללא תקלות ולמעשה ניתן לחזור לשגרה ישירות לאחר סיום הבדיקה. כך לדוגמה ניתן לחזור לאכול ולשתות ללא מגבלות ישר לאחר סיום הבדיקה.

מיתוסים על שלפוחית רגיזה בנשים

אז מה היה לנו בכתבה:

רינת בר-לב

רינת בר-לב

מומחית לטיפול בבריחת שתן למבוגרים, מתבגרים וילדים. רינת עם נסיון רב בהתמודדות עם בעיות שליטה על הסוגרים.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב