צניחת רחם

בחירת טיפול זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול בבריחת שתן!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

יש צניחה חופשית, צניחה של מניות ואפילו צניחה של מטבע, צניחת רחםאבל מי מאיתנו שמעה על צניחת רחם ומבינה מה הגורמים והמשמעות של תופעה זו? הרחם הוא איבר שרירי וחלול הנמצא באגן, גודלו של רחם מכווץ הוא כגודלו של אגרוף.

הרחם הוא אחד האיברים המופלאים בגופה של אישה, שכן כאשר הוא פועל כראוי הוא משמש לגדילתו והתפתחותו של עובר עד ליום לידתו- כלומר הרחם התקין מסוגל לגדול מגודל של אגרוף לגודל של עובר בן 40 שבועות.

כאמור, הרחם ממוקם באגן ונשען למעשה על רצפת האגן שמורכבת משרירים ורקמות חיבור. עם השנים ולפעמים בעקבות לידות, רצפת האגן נחלשת וכתוצאה מכך יכולה להיות צניחה של איברי האגן, ביניהם גם הרחם.

מהי צניחת רחם?

צניחת רחם היא מצב בו הרחם "צונח" ממיקומו הטבעי אל תוך חלל הנרתיק. הסימפטומים של צניחת רחם הם בדרך כלל לחץ על הרחם, כאבי גב תחתון, קושי בקיום יחסי מין ואף בריחת שתן.

במצבים קשים הרחם יכול אפילו לבלוט החוצה מפתח הנרתיק עצמו, דבר שהופך אותו לחשוף מאוד לפגיעות וזיהומים שונים. מדובר במצב קבוע שלא חוזר לקדמותו, לפחות ללא טיפול, אולם ישנן דרכים למנוע אותו או לפחות להפחית את הסיכוי שיקרה.

צניחת הרחם מתרחשת כאמור בדרך כלל כתהליך משני להיחלשות של רצפת האגן. תהליך זה של היחלשות מתרחש בקצב מהיר יותר בנשים שעברו את גיל הבלות וזאת כתוצאה משינויים הורמונאליים שחלים בהן.

הגורמים לצניחת רחם?

הגורם הנפוץ ביותר לצניחת רחם הוא שינויים הורמונאליים החלים בעיקר לאחר הפסקת המחזור החודשי וההגעה לגיל הבלות. צניחת רחם יכולה להתרחש גם בגלל עומס רב על שרירי האגן שנגרם בעקבות שנים של הרמת חפצים ומשאות כבדים שהביאו להחלשה של אזור רצפת האגן, עודף משקל משמעותי לאורך שנים או עצירות כרונית.

צניחת רחם בנשים צעירות יותר מתרחשת עקב פגיעה מכאנית ברצפת האגן. בדרך כלל פגיעה כזו מתרחשת בעת לידה שמצריכה שימוש במכשירים כמו ואקום או מלקחיים. אלה פוגעים באזור רצפת האגן ויכולים לגרום לקרע של שרירים ורצועות קולגן באזור.

אבחנה וטיפול צניחת רחם

האבחנה של צניחת רחם היא פשוטה למדי ומבוצעת על ידי רופא גינקולוג. במצבים קשים מספיק לרופא להתבונן אל עבר הנרתיק בכדי לראות את הרחם בולט החוצה. במצבים קלים יותר ניתן למשש את צוואר הרחם שנמצא נמוך בנרתיק על ידי בדיקה וגינאלית. לעיתים הרופא עשוי לבקש מהמטופלת להשתעל או להפעיל לחץ תוך בטני בכדי לראות האם הדבר גורם לירידה נוספת של צוואר הרחם.

צניחת רחם היא מצב שניתן למניעה במידה מסוימת, וזאת על ידי הקפדה על תרגול וחיזוק של שרירי רצפת האגן. התרגול הוא דבר שניתן בהחלט לבצע בבית או באמצעות הדרכה של פיזיותרפיסט, אך בכל מקרה יש להקפיד לבצע אותו באופן קבוע ולהתחיל מוקדם ככל הניתן. התרגול לחיזוק שרירי רצפת האגן והטיפול הפיזיותרפי יכול לסייע מאוד לנשים הסובלות מצניחת רחם בדרגה קלה.

נשים הסובלות מצניחת רחם בינונית עד קשה סובלות מכך ואיכות החיים שלהן ניזוקה. לצורך כך קיימים מספר פתרונות אגרסיביים יותר אך יעילים:

  • לצניחה קלה עד בינונית ניתן להשתמש בטבעת המוחדרת לנרתיק על ידי רופא הנשים. תפקידה של הטבעת הוא להחזיק את הרחם במקום ולמנוע צניחה נוספת שלו.
  • לצניחת רחם קשה, כלומר- מצב בו הרחם בולט אל מחוץ לנרתיק הפתרונות הם ניתוחיים כמו: ניתוח צניחת רחם. הניתוח הנפוץ ביותר הוא כריתת רחם ומכיוון שלרוב מצב זה קורה בנשים הנמצאות בגיל הבלות, אין לו השפעה על פריון עתידי. אפשרות ניתוחית אחרת אך פחות נפוצה היא ניתוח בו הרחם מקובע למקומו.

בכל מצב של צניחת רחם מומלץ מאוד לשנות את אורח החיים: ירידה במשקל תפחית את העומס שקיים על אזור האגן ותקטין את קצב צניחת הרחם. חיזוק שרירי רצפת האגן יכול גם הוא לסייע תמיד. כמו כן, מומלץ מאוד להפסיק לעשן, שכן העישון גורם להחלשה של רקמות החיבור וכן לפרצי שיעול שמחלישים עוד יותר את אזור רצפת האגן.

צניחת רחם

אז מה היה לנו בכתבה:

רינת בר-לב

רינת בר-לב

מומחית לטיפול בבריחת שתן למבוגרים, מתבגרים וילדים. רינת עם נסיון רב בהתמודדות עם בעיות שליטה על הסוגרים.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב